miércoles, 20 de mayo de 2009

Entrevista en eldebat.cat

Natalia Araguás me ha entrevistado en eldebat.cat

“Superaríem els tres diputats si fóssim en una única llista amb UPyD”

Un dia abans que la Mesa del Parlament resolgui la guerra oberta al Grup Mixt, el diputat electe de Ciutadans José Domingo rep a ElDebat.cat. Primer en anunciar que abandonava C’s sense renunciar al seu escó, Domingo creu que Ciutadans és sobretot víctima d’una mala gestió, defensa una aliança amb UPyD i qualifica d’“insofrible” la coalició amb Libertas.

Què creu que decidirà aquest dimarts la Mesa del Parlament sobre la vostra proposta de reestructuració del Grup Mixt?
Si la nostra petició és ajustada al dret o no. Nosaltres entenem que sí ja que les decisions dels grups parlamentaris s'adopten per majoria.

Per part seva, Albert Rivera també ha recorregut a Ernest Benach perquè actuï contra el que considera “un cop parlamentari inadmissible en democràcia”.
El que ha pretès és que s'apliqui el pacte d’antitransfuguisme. No és d'aplicació, evidentment, ja que no es compleixen els requisits: ni jo ni Antonio Robles canviem de grup ni la nostra petició és per constituir una nova majoria de govern. La ideologia que sosté el nostre acte independent és la mateixa que sustenta Ciutadans. No acabem d’entendre la petició de Rivera.

Abans de tot això, quan va anunciar vostè va anunciar que deixava Ciutadans però que no pensava abandonar el seu escó, ja va dir que es disposava a servir els ideals no nacionalistes en plena sintonia “amb els companys que militen a UPyD”.
No, jo el que vaig dir és que a la llista del Parlament, de 85 membres que la conformaven 40 ja no militen a Ciutadans, alguns han marxat a UPyD i altres són a casa seva. Jo només vaig dir que els ideals que representava aquella llista en part estan representats per Ciutadans i per UPyD. Jo no seré corretja orgànica d'UPyD.

No representarà els interessos d’UPyD al Parlament?
Ni al Parlament ni enlloc. Jo no militaré en cap partit, m'he compromès. Transmetré quan consideri oportú actituds en contra del nacionalisme, que em fan arribar persones individuals o d'altres partits en qualitat de diputat independent. Ara bé, no seré via orgànica ni corretja de transmissió de cap partit al Parlament. Actuaré amb criteris independents.

Han parlat vostè i Robles amb Albert Rivera després de la seva roda de premsa?
No he tingut l’ocasió.

Ho han intentat?
No. No li he trucat ni ell m’ha trucat a mi. De totes formes, en funció de com es pronunciï la Mesa del Parlament, en un sentit o en un altre, em posaré en contacte amb Rivera per veure en quina situació queda el grup mixt.

Per què en cas que sigui favorable a vostès, Rivera continuarà?
Depèn de la seva decisió, però jo i Antonio tenim voluntat incloent, de mantenir l'estructura actual però amb un canvi de jerarquia. Una altra cosa és que les votacions del grup mixt no siguin unànimes, s’haurà de respectar la llibertat de vot.

Vostès mateixos van dir que es tracta d'una decisió dràstica quan la van anunciar. Com s'arriba a aquest punt dins un partit?
Hi ha una fase prèvia en què dos militants, com jo i Robles, decidim donar-nos de baixa de Ciutadans pels canvis profunds i ideològics; pels errors estratègics que s’han efectuat en els últims temps. Ens sembla insofrible la coalició electoral amb Libertas, creiem que s’està produint un cas de transfuguisme ideològic del que són les essències del moviment no nacionalista a Catalunya, dels principis que marcava el nostre programa a les autonòmiques. Després es produeix una reacció desmesurada, exagerada, precipitada de desqualificació de la persona d'Antonio Robles i la meva.

Molta gent veu en aquest episodi el principi de la fi de Ciutadans.
De Ciutadans no sé, del moviment no. Hem de diferenciar. Cal forçar una majoria de consens i que els dos partits que comparteixen l’espai electoral no nacionalista, UPyD i Ciutadans, puguin convergir en la confecció d'una única candidatura. Ciutadans no sé si viurà o no, el que necessita és transformar-se.

Ho veu difícil, no, que Ciutadans sobrevisqui a tot això?
Necessita reflexionar sobre la seva deriva i col•laborar per fer un moviment prou gran per a les pròximes autonòmiques.

No té la sensació que han malgastat un capital electoral? A les darreres autonòmiques, pocs apostaven perquè aconseguissin representació al Parlament...
En presentar el nostre projecte presentem unes idees noves, que van des del liberalisme progressista fins a la socialdemocràcia, aglutinats pels ideals no nacionalistes a Catalunya. Aquestes idees continuen vives i necessiten representació parlamentària a Catalunya i a Espanya. Ciutadans no ha gestionat bé aquestes idees, prova d'això és que apareix UPyD i que el partit ha perdut gran part de la militància en últims temps, a part de transmetre una imatge de desunió poc agradable i convincent de cara electorat. Però això és susceptible de canviar. De fet, la meva obstinació en aquest moment és soldar fractures i intentar generar espai adequat per a una llista unitària per a les pròximes eleccions al Parlament.

A Ciutadans l’ha engolit UPyD o és víctima dels seus propis errors?
Ciutadans no ha fet una bona gestió en els últims temps.

En què s’ha equivocat?
En no fer més treball parlamentari, en no fer-lo més visible, en tenir una gestió massa personalista en comptes de més coral, en no saber establir punts de trobada amb altres formacions polítiques, en no haver treballat tant per la unitat com per la personalitat del líder. Aquests són els errors fonamentals. Comptar amb líders coneguts és important, però no amb líders únics.

Vostè i Robles sempre es queixen del personalisme de Rivera. A què l’atribueixen?
En una conferència que vaig donar ja parlava que hi havia hagut una desconfiança excessiva en alguns membres de Ciutadans, que pot atribuir-se a un excés de supèrbia. Cal tenir una voluntat més integradora, més unitària. No es tracta de ser més gran o més jove, sinó d’estar disposat a portar la nau amb més o menys encert. A la vista dels resultats, no ho ha fet bé.

Quan comencen les desavinences?
En el meu cas, després de l’ensopegada de les eleccions generals, quan vam obtenir molts pocs vots per les expectatives i Albert Rivera i l’executiva no assumeixen responsabilitats. Jo plantejo la necessitat d’un congrés extraordinari per veure cap a on ha d’anar el partit i fer per una aproximació a altres formacions polítiques. El congrés extraordinari es ridiculitza, es desvirtua el veritable sentit del mateix. Això genera tensió en la dinàmica posterior i ostracisme del grup parlamentari. Després ve el desencert profund de la coalició amb Libertas. Poc meditada, efectuada amb una certa nocturnitat i sense fer consultes. Es publicita amb anterioritat que els òrgans del partit l’avalin. I sense un debat previ, quan suposa una mutació important dels principis fundacionals. Ciutadans en principi no era un partit que es deixés seduir per una força nacionalista estrangera de dubtós europeisme, es definia com a clarament laic en el terreny identitari i religiós. Ara anem de la mà de persones i entitats que posen l’èmfasi en el fet religiós.

Quan i com s’assabenten vostè i Robles de la coalició amb Libertas?
En el ple del dia 15 d’abril, d’una manera molt curiosa. Estava Antonio Robles a l’hemicicle amb Albert Rivera quan rep la trucada d’un periodista que li informa que el cap de llista a les europees serà Miguel Duran. Roures, incrèdul, pregunta a Rivera, que li confirma que és cert. Jo estava al despatx, em crida apart i m’informa que Duran serà el candidat i que ha arribat a un acord electoral amb Declan Ganley, al qual jo no tenia el gust de conèixer. Em vaig quedar sorprès i el divendres 17 ja s’estava anunciant a Madrid la coalició i el cap de llista i la nostra adhesió entusiasta. Els esdeveniments han estat de tal velocitat…

Per què abans d’això no tenien ni idea?
Ni idea. M’assabento al ple i Rivera m’informa forçat per la trucada del periodista que aixeca la llibre, perquè anava a sortir d’una forma immediata als mitjans. No és la manera més adequada per comunicar els companys un pas tan transcendental. En el debat del consell general la possibilitat de discutir-ho va quedar reduïda a dos minuts per intervinent i només van poder intervenir quatre persones en contra. El grau de debat va ser ridícul i les decisions, quan tenen aquesta importància, han de ser més sospesades.

Què creu que va portar a Albert Rivera a fer aquesta coalició per les europees? Perquè des d’un punt de vista d’imatge del partit està clar que els perjudica.
Em sembla tan equivocada la decisió que no acabo d’encertar que hi hagi cap raó sòlida.

Raons econòmiques, potser?
Evidentment amb la coalició amb Libertas es reforça el pressupost de la campanya. Igualment, no és motiu per justificar-la. És com si vingués el partit comunista albanès i decidís invertir en un partit a Espanya i pagar la campanya electoral i suggereix com a condició que es posi la falç i el martell a la propaganda. Això té les seves conseqüències. Adherir-se a un determinat ideari ha perjudicat la imatge de Ciutadans i espero que no la imatge del moviment no nacionalista.

S’ha parlat d’un milió d’euros per a la campanya gràcies a la coalició amb Libertas.
Desconec les xifres, he sentit rumors però no tinc dades.

Creu que finalment convencerà a Antoni Robles perquè no marxi després de l’estiu?
Tinc uns mesos per davant i sóc bastant tossut. Li seguiré reiterant la conveniència que segueixi al seu escó perquè està realitzant una tasca brillant, pot millorar-la i comptarà amb una major publicitat en les actuacions que es faran a partir d’ara. Espero que reflexioni sobre la importància que continuï al Parlament un personatge de la seva capacitat intel•lectual i política.

En cas que finalment no es quedés i el substituís la riverista Carme de Rivera vostè es trobaria en una situació complicada...
Quan arribi el moment abordarem el problema. Ara tot és una hipòtesi.

Vostè aguantarà amb Antonio Robles o sense ell fins al final de la legislatura?
La meva predisposició en aquests moments és que sí.

És partidari encara d’una aliança amb UPyD?
Per les eleccions autonòmiques sense dubte. La coexistència de dos o tres llistes del moviment nacionalista a les autonòmiques seria letal, mataria tot el que tant ens ha costat construir. Nosaltres superaríem els tres diputats si fossin en una única llista electoral. L’altre dia, el portaveu de Ciutadans tancava la porta a qualsevol a acord amb UPyD. És un greu error, a la vida cal tenir postures integradores i de consens.

En una entrevista a El Mundo, Robles va arribar a dir que Albert Rivera havia bombardejat qualsevol pont o possibilitat d’arribar a una entesa amb UPyD a les europees. Vostè ho veu així?
Jo no sé si va bombardejar o no, el que és cert és que no hi ha un acord.

Volia Rivera realment arribar a un acord amb UPyD o no el volia?
Jo crec que ho deia amb la boca petita.

Per què ho creu?
Va ser una successió d’equivocacions, tant l’estratègia de Ciutadans com d’UPyD van ser equivocades. Hi han hagut intents per part de C’s, potser no amb la suficient intensitat, potser UPyD no ha estat prou motivada. L’estratègia d’UPyD d’absorvir Ciutadans no podia ser, sempre hagués existit un reducte del partit en contra. L’important és passar pàgina i un cop passin les europees i se celebri el congrés d’UPyD i Ciutadans, amb un escenari nou, facilitar

2 comentarios:

Unknown dijo...

Muchas gracias Pepe por ser como eres sobre todo honesto,sencillo y legal sigue asi espero algun dia poder darte una mano y ayudante en la tolerancia por la verdad y la libertad cuidate y se feliz no te olvides de este amigo y compañero saludos a tu esposa e hija compremento en tu vida y en estos duros y tristes momentos por los que araviesas pero recuerda que la verdas os ara libres y permanecera sobre la mentira
Saludos y Salud Jose Luis Hidalgo

Esperanzado dijo...

Oye, José Luis,¿tú no eres el que saliste en buen lugar en las listas primarias y que has desaparecido en el listado definitivo? Si es así, ¿nos puedes decir por qué?